Statue Filling Workshop
Fill your heart with joy
When you see Buddha statues on shrines or in temples, there is a lot you don’t see. Designed with a hollow interior, all Buddha statues should be filled in a qualified way before being placed on a shrine. It is said that filling statues create the causes to be filled with inner realizations of compassion and wisdom.
Learn the ancient and sacred art of statue filling
In this statue filling workshop, you will learn how to correctly prepare, clean, and seal statues, and how to prepare filling substances like mantra rolling. The focus is on small statues that are less than 12 inches tall.
"Just seeing an image of a Buddha places a potentiality on the mind that is a definite cause of enlightenment, and which nothing can destroy…" —Geshe Kelsang Gyatso
Below is a downloadable PDF containing a complete list of materials needed to fill a Buddha statue on your own. You may not have access to all of these items immediately. You are welcome to view this workshop in phases, to see the materials and tools as they are used to gain a better understanding. Then, return to the workshop once you've gathered what you need in order to complete your statue filling.
This is a special opportunity to learn this precious lineage and be able to fill your shrine with qualified Buddha statues.
Suggested Workshop Schedule:
Evening Before, 5–8:30pm
5–5:30pm Prayers and Introduction Talk (30 min)
5:30–7pm Blessing the tools and cleaning (1 hr, 30 min)
7:30pm Cutting the base plates and rims (45 min)
8:30pm Dedication (30 min)
Day 1, 9am–5pm
9–9:30am Individual work time (30 min)
9:30–10:15am Prayers and Introduction Talk (45 min)
10:15–10:30am Water testing and sealing (15 min)
10:30–11:30am Work time (1 hr)
11:30–12pm Clean with saffron water (30 min)
1pm Measuring the statue and cutting mantras
1:30–2pm Mantra rolling (30 min)
2–3pm Individual work time (1 hr)
3–3:15pm Wrapping mantra rolls and sacred items and heart packets (15 min)
3:15–4:15pm Individual work time (1 hr)
4:45–5pm Dedication (15 min)
Day 2, 9:30am–5pm
9:30-10:15am Prayers and Introduction Talk (45 min)
10:15–10:45am Filling demonstration (30 min)
10:45–12pm Individual work time (1hr 15 min)
1–1:15pm Blessing demonstration (15 min)
1:15–3:30pm Individual work time (2 hr, 15 min)
4:00–4:30pm Individual work time (30 min)
4:30–5pm Concluding words and dedication (30 min)
Upon registration, you will have access to the Facebook group page containing photos and videos, including the workshop videos separated as indicated by the suggested schedule.
>>Download the Statue Filling Workshop Materials List which contains materials needed for both small and large statues.
About the Teacher
Gen Kelsang Chokyan is an American Buddhist monk. He has been practicing meditation and modern Buddhism for 16 years and is a great example of how to practice Kadampa Buddhism in the modern world. His sincere teachings are presented with humor and warmth, showing us how to find peace and happiness in our everyday daily lives.
**This workshop is available ON DEMAND**
KMC New Mexico
142 Monroe Street NE
IMPORTANT, PLEASE READ We are offering this workshop ON DEMAND through private Facebook Groups. A Facebook account is required and you will need to join the group in order to access the workshop. REGISTRATION INCLUDES: (1) payment through Eventbrite and (2) joining the event Facebook group. Your registration is not complete until you have done both. Click the REGISTER NOW button first to make your payment, then return to this page and click the REQUEST TO JOIN button to complete your registration.
Step 1: Payment
Step 2: Join Facebook Group
Once you have paid, and upon submitting your request through Facebook, please answer all questions and agree to the terms and conditions of the group before clicking 'submit'.